محصولات

کاتالیزور چیست؟ مقاله 1403/09/08

e1732973142642

شرکت تولیدی صنعتی دایان راگا

کاتالیزور چیست؟

نقش کاتالیزور در خودرو:

در خودروها، کاتالیزور ها معمولاً در سیستم های کاتالیزور خودرویی ( کاتالیزور سه گانه ) به کار میروند. این کاتالیزور ها به طور خاص برای کاهش آلودگی های تولیدی از اگزوز خودرو طراحی شده اند. به عبارت دیگر، نقش اصلی کاتالیزور در خودرو، کاهش گازهای آلاینده مانند (NOx ) اکسید های نیتروژن، (CO) مونواکسید کربن است که در نتیجه (HC) هیدروکربن های نسوخته احتراق سوخت در موتور ایجاد میشوند.

نحوه عملکرد کاتالیزور خودرویی:

کاتالیزور خودرویی معمولاً از یک بستر فلزی ( معمولاً پلاتین، پالادیوم یا رودیوم ) ساخته میشود که بر روی یک شبکه سرامیکی یا فلزی قرار دارد. این مواد  به عنوان کاتالیزور عمل کرده و موجب تبدیل گاز های مضر به گازهای بی ضرر می شوند.

انواع کاتالیزور ها در خودرو:

کاتالیزور سه گانه: این نوع کاتالیزور قادر است به طور همزمان سه آلاینده(CO,HC, NO )را کاهش دهد. این سیستم به دلیل داشتن مواد مختلف کاتالیزوری مانند پلاتین، پالادیوم، رودیوم، یکی از رایج ترین انواع کاتالیزور در خودرو های بنزینی است.

کاتالیزور دوگانه: این نوع کاتالیزور تنها به کاهش مونوکسیدکربن و هیدروکربن های نسوخته میپردازد و معمولاً در خودروهایی که به سیستم کنترل اگزوز ساده تری نیاز دارند، استفاده میشود.

اهمیت کاتالیزور در محیط زیست:

کاتالیزور خودرو نقش حیاتی در کاهش آلودگی هوا ایفا میکند. از آنجا که خودروها یکی از منابع اصلی آلودگی هوای شهری هستند. استفاده از کاتالیزور باعث کاهش انتشار گاز سمی و آلاینده هایی می شود که می توانند باعث مشکلات تنفسی و سایر بیماری ها را به دنبال داشته باشند. همچنین، کاتالیزور به کاهش گازهای گلخانه ای کمک میکند که در مقابله با تغییرات اقلیمی  CO2  مانند اهمیت دارد.

برداشتن کاتالیزور خودرو  چه مزایا و  معایبی دارد؟

مزایا:

۱. عدم نیاز به سوخت با کیفیت: برای عملکرد بهینه کاتالیزور، استفاده از سوخت با کیفیت واقعاً حائز اهمیت است. سوخت‌های نامناسب ممکن است به صورت مستقیم به عملکرد کاتالیزور و در نتیجه عملکرد موتور خودرو آسیب برساند.

۲. تأثیر بر عمر موتور: استفاده از کاتالیزور ممکن است به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر عمر موتور خودرو تأثیر بگذارد. برخی از خودروسازان معتقدند که استفاده از کاتالیزور باعث افزایش دمای موتور و در نتیجه کاهش عمر آن می‌شود.

۳. هزینه‌های نصب و تعویض: یکی از عوامل مهم در معایب استفاده از کاتالیزور، هزینه‌های نصب و تعویض آن است. نصب یک کاتالیزور مناسب و تعویض آن در صورت لزوم، هزینه‌های قابل توجهی را برای صاحبان خودرو به همراه دارد. در نتیجه زمانی که اقدام به برداشتن این قطعه کنید دیگر نیاز به پراخت هزینه‌های این چنینی نخواهد بود.

معایب:

۱. افزایش شدید انتشار گازهای مضر: مانند اکسید نیتروژن و دی‌اکسید کربن. جالب است بدانید طبق تحقیقاتی که انجام شده وجود کاتالیزور در خودرو تا ۹۰ درصد انتشاز گازهای سمی را کاهش می‌دهد! پس با برداشتن این قطعه از خودرو ضرر بسیاری شدیدی به محیط زیست وارد می‌شود. جالب است بدانید سال ۱۳۹۱ قانونی تصویب شد که اگر خودروی شما مجهز به کاتالیزور نباشد یا این قطعه کهنه و فرسوده شده باشد معاینه فنی برای خودروی شما صادر نمی‌شود.

۲. افزایش صدای موتور

۳. روشن شدن چراغ چک خودرو

۴. تاثیر مخرب بر روی سلامت موتور در بلند مدت

۵. انتشار بوی بسیار بد از خودرو

۶. افزایش مصرف سوخت: کاتالیزور باعث بهبود عملکرد موتور خودرو می‌شود. با تصفیه گازهای خروجی موتور، تنظیم سوخت و هوا بهبود می‌یابد و این باعث افزایش کارایی و کاهش مصرف سوخت می‌شود.

۷. کاهش شتاب و کپ کردن خودرو: بر خلاف تصور عامه برداشتن کاتالیزور از سر راه اگزوز خودرو نه تنها باعث افزایش توانایی‌های حرکتی خودرو نمی‌شود؛ بلکه منجر به کاهش شتاب و کپ کردن خودرو می‌شود. زمانی که شما اقدام به برداشتن کاتالیزور خودرو کنید فقط تا مدت کوتاهی خودرویتان شتاب بیشتری خواهد داشت و پس از آن شتاب و کشش آن از حد معمول نیز پایین‌تر می‌آید.

e1732973142642
کاتالیزور چیست؟ مقاله 1403/09/08

1 نظر در “کاتالیزور چیست؟ مقاله 1403/09/08

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *